EXIF staat voor 'EXchangeable Image File format', en het bevat de details van alle instellingen die zijn gebruikt om uw foto te maken. Het maakt niet uit met welk digitaal camerasysteem u fotografeert - DSLR, compact, zelfs een mobiele telefooncamera - het registreert de EXIF-gegevens voor elke foto, of dat nu RAW (NEF), TIFF of JPEG is.
Dus wat wordt er vastgelegd? In principe alles van de originele foto, inclusief cameramodel, objectieftype, belichtingsmodus, sluitertijd, lensopening en brandpuntsafstand, meetmodus, ISO, witbalans, flitsinstellingen, onderwerpsafstand, belichtingsvertekening (bijv. onder/over), de datum en tijd waarop de foto is genomen, en zelfs de locatie als uw camera een geotagging-functie heeft. Aanpassingen aan een foto zijn echter niet zichtbaar - het gaat allemaal om de RAW-gegevens.
Het mooie van EXIF-gegevens is dat je daarmee kunt nagaan welke instellingen in een bepaalde situatie werken en welke niet, zodat je van je fouten kunt leren en je beeldvorming kunt verbeteren. Nog beter is dat u ook de EXIF-gegevens kunt bekijken van foto's die zijn geplaatst op websites voor het delen van foto's, zoals Flickr, zodat u de instellingen kunt bekijken die meer ervaren fotografen voor hun foto hebben gekozen om een bepaalde look te bereiken.
EXIF-gegevens zijn toegankelijk in Nikon Capture NX-D (en Capture NX2) en in de programma's Photoshop, Bridge en Lightroom van Adobe. U kunt ze ook rechtstreeks lezen door met de rechtermuisknop op de foto te klikken op uw pc of Mac, hoewel deze rechtsklikopties u mogelijk niet alle details geven.
Er zijn verschillende tools beschikbaar om EXIF-data te bekijken, probeer eens EXIF.photos